Windows Server 2003 stopt updates: moet je overstappen naar de Cloud?

Al eerder schreven we over het feit dat Windows Server 2003 zal stoppen met het uitvoeren van updates. Om precies te zijn komt die datum steeds dichterbij, namelijk al op 14 juli 2015. We legden in de vorige blog o.a. uit welke risico’s dit met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan veiligheid; alleen al in 2013 waren er 37 updates die moesten worden uitgevoerd. Wanneer er voor een besturingssysteem geen beveiligingsupdates meer beschikbaar zijn, betekent dit dat er gaten vallen in de beveiliging.

Data kunnen door hackers of virussen makkelijker beschadigd raken, of erger, iemand kan persoonlijke of financiële data stelen. Binnen de gezondheidszorg is security en bescherming van persoonlijke gegevens immers prioriteit nummer één. Daarnaast maak je jouw data in principe zo beschikbaar voor hackers, met alle gevolgen van dien. Denk aan wachtwoorden die onderschept worden of hackers die vanuit jouw naam spamberichten versturen. Zeker in een sector als de gezondheidszorg kan dit een ramp betekenen.

Twee mogelijke oplossingen voor Windows Server 2003 wijziging

Een belangrijke vraag die je kunt stellen is natuurlijk hoe je dit kunt oplossen. Gelukkig zijn er voldoende oplossingen voor het Windows 2003 serverprobleem. Lokaal upgraden naar Windows 2012 behoort tot een degelijk alternatief. Wel heb je dan over een aantal jaar weer te maken met een verouderd besturingssysteem. Relevant is dus de vraag hoe je er in de toekomst voor kunt zorgen om niet door “end-of-support”-meldingen van een besturingssysteem kan worden verrast? Dit is één van de redenen om overstap naar een Cloud-oplossing als alternatief te overwegen. Hoewel beargumenteerd kan worden dat de voordelen van Cloud-oplossingen groter zijn de mogelijke drempels, zijn vragen als “wat is de Cloud?” “waar staan mijn data?”, “hoe veilig zijn mijn data?” belangrijke aspecten om eerst goed in kaart te brengen.

Het alternatief voor een lokale server is geheel of gedeeltelijk overstappen naar de Cloud. Diverse onderdelen kunnen namelijk in de Cloud worden ondergebracht. Denk bijvoorbeeld aan je e-mail, diverse Applicaties of (gedeelde) documenten van jou en je collega’s. Een belangrijke stap is allereerst in kaart brengen welke applicaties er op dit moment via de Windows 2003 server lopen. Ook is het goed om te bedenken of alle applicaties nog wel up-to-date zijn en ook daadwerkelijk nog actief worden gebruikt.

Voor beide trajecten geldt wel dat een gedegen migratietraject relatief veel tijd kost, begin dus tijdig!

Hoe kan ik veilig overstappen van Windows Server 2003 naar de Cloud?

We kunnen ons voorstellen dat de wijziging in Windows Server 2003 nogal wat vragen kan oproepen en ook de vraag met zich meebrengt of het overstappen naar Cloud-omgevingen bijvoorbeeld wel zo veilig is? En welke Cloud-oplossing is voor jouw organisatie dan interessant? Floating Byte helpt gericht bij deze vragen om concreet te zoeken naar een passende oplossing. Floating Byte Cloud biedt je een veilige omgeving om in te werken die kan worden aangepast naar jouw wensen. Met Floating Byte Appstore heb je de controle over het gebruik van de Cloud diensten, bepaal je zelf welke applicaties er gebruikt mogen worden en wie toegang heeft tot welke data. We kunnen als Microsoft Gold Partner gedegen ondersteuning bieden bij het maken van de juiste keuze.

We leveren de Cloud-diensten af conform richtlijnen van de NEN7510.

Wil je graag samen met ons van gedachten wisselen over mogelijke oplossingen of heb je vragen over overstappen naar de Cloud? Neem dan vrijblijvend contact met op ons. Alle klanten met een servicecontract horen vanzelfsprekend meer van ons over de status van hun systeem en de mogelijkheden.

Hoe gaat zo’n migratie naar de Cloud nu in de praktijk?

Recent hebben we één van onze klanten gemigreerd naar de Floating Byte Cloud. We vroegen ze hoe ze dit traject ervaren hebben:

Dirk Houtveen van ALT Technologies verteld:

“We hebben net de overstap naar de Cloud van Floating Byte gemaakt. We waren erg blij met de actieve instelling tijdens de migratie. We hebben nu altijd een goede back-up, een goede beveiliging en hebben overal en altijd toegang, zodat we makkelijk overal kunnen werken. Als er incidenteel een storing is wordt dit snel opgepakt en vrijwel meteen verholpen. Kortom we zijn zeer te spreken over de mogelijkheden van de Cloud-oplossing van Floating Byte.

Altijd en overal veilig in kunnen loggen op onze Cloud-omgeving, het heeft bijgedragen aan lagere kosten op IT gebied! We ondervinden zelden een probleem, en als er dan wat is wordt het razendsnel opgelost! We kunnen snel en direct de juiste mensen bereiken en dat werkt wel zo fijn!

Niet alleen snel toegang tot onze data is voor ALT een must, ook is het voor ons van belang dat we weten waar onze data veilig is opgeslagen.

Floating Byte gaf ons de garantie dat onze data binnen Nederland blijft.“