ICT wordt steeds belangrijker in de zorg. In 2015 is het gebruik van ICT voor het zoveelste jaar op rij gestegen t.o.v. het jaar ervoor. Bijna de helft van de zorgvragers maakt via internet afspraken en speurt naar medische informatie op internet. Eén op de vier verpleegkundigen in de Care doet aan beeldbellen en de overgrote meerderheid van artsen houdt een elektronisch dossier bij. Dit is zomaar een greep uit de resultaten van de (onlangs verschenen) e-health monitor. Voor al deze systemen is een apart wachtwoord nodig. Dit blog geeft aan hoe browserbased werkplekken dé oplossing bieden voor een goed beheer van wachtwoorden.

Wachtwoord problematiek in de zorg

Voor nagenoeg iedere handeling op internet moet je tegenwoordig een wachtwoord aanmaken. Zelf kies ik privé bij voorkeur hetzelfde wachtwoord en soms een variant daarop. Dit hangt af of ik al dan niet speciale tekens of hoofdletters moet toepassen. Wanneer je een wachtwoord aanmaakt voor een ICT-toepassing in de zorg kan je hier niet mee volstaan. Het gaat immers om privacy- gevoelige gegevens en met de privacy wetgeving die er aan komt op 1 januari 2016 wordt de impact van verkeerd gebruik nog groter. Als zorgprofessional is het onthouden van al die verschillende wachtwoorden een hele klus. Al helemaal wanneer je het wachtwoord moet delen met je collega’s. Ik zie de computers nog voor me met een geeltje erop geplakt met de wachtwoorden van de verschillende programma’s. Heb je dat ook weleens gezien in personeelskamers en balies van een verpleegafdeling? Natuurlijk een doodzonde als het om privacy gaat, maar daar kunnen we wat aan doen!

Meerdere wachtwoorden in de zorg niet langer nodig

Met een complete browserbased werkplek zijn de problemen met wachtwoorden in de zorg verleden tijd. Een browserbased werkplek is een online werkplek die je op ieder apparaat (device) kunt benaderen. Inloggen met een vingerafdruk, pincode of binnenkort met gezichtsherkenning, en daarna voor al je applicaties nooit meer een wachtwoord invullen om ergens gebruik van te kunnen maken. Dit wordt ook wel Single sign on genoemd. Het maakt niet uit of je inlogt in de spreekkamer of thuis bij een cliënt via de tablet. Bovenal gebeurt het allemaal nog eens super veilig! Floating Byte biedt een compleet browserbased werkplek aan met de naam ZorgAnywhere.

Voordelen ZorgAnywhere voor het beheren van wachtwoorden

De beheerder faciliteert het eenmalig instellen van de wachtwoorden in ZorgAnywhere. Deze worden opgeslagen en automatisch geladen wanneer de zorgprofessional het programma gaat openen. De wachtwoorden hoeven niet meer verstrekt te worden aan medewerkers. Dit heeft drie grote voordelen:

  1. Gebruik maken van zéér sterke wachtwoorden die moeilijk te herleiden zijn.
  2. Medewerkers hoeven géén wachtwoord te onthouden.
  3. Wanneer een medewerker uit dienst gaat kan het wachtwoord van een groepsaccount behouden blijven. Deze medewerker wist immers het wachtwoord niet!

Tot slot

Wanneer je gebruik maakt van een browserbased werkplek zijn de zorgen over wachtwoorden van ICT-toepassingen in de zorg verleden tijd. Door de sterke toename van het aantal ICT-toepassingen én de aangescherpte privacy regels vanaf 2016 een must voor iedere zorgorganisatie. Meer weten? Ga in gesprek met Floating Byte om de mogelijkheden te bespreken van ZorgAnywhere.