Een gemiddeld persoon kijkt 150 keer per dag op zijn telefoon (en dan bedoel ik niet meer de Nokia 3310 al was die voor z’n tijd heel geavanceerd), dat is 110 keer vaker dan vorig jaar. Waarom? Meestal alleen maar om te kijken hoe laat het is, een tekstbericht lezen, een nieuwsbericht of een update van social media. Het obsessief, want zo kan het wel gezien worden, van het kijken op een mobiele telefoon kan gezien worden als een nutteloze activiteit.

Hoe kan gebruik van de Smartphone bijdragen aan de zorg?

Maar voor de zorg kan deze nutteloze activiteit wel eens bijzonder interessant worden, wat als we dit kunnen gebruiken om ons continue te motiveren en te stimuleren in een gezondere dagelijkse routine? Ik denk dat dit sneller gaat gebeuren dan je denkt.

De Apple Wacht, inmiddels een tijdje op de markt, bewaakt continue de vitale gegevens van de drager. Deze worden opgeslagen en doorgestuurd naar verbonden applicaties en devices, bijv de iPhone. Een goed voorbeeld van een bijzonder sterke samenvoeging van Healthcare en Mobiel in een platform. Salesforce heeft de Health Cloud gelanceerd, een centraal platform waar gegevens van en voor patiënten worden opgeslagen. Gegevens van wearables, smartphones en bijvoorbeeld de Apple Watch, komen hierop samen daarbij worden gegevens gevoegd van de arts en de patiënt zelf en er ontstaat een compleet dossier van de gezondheid van de patiënt. De ontwikkelingen van deze technologie is begonnen en niet meer te stoppen.

Invloed van gedrag op de gezondheid.

En nog steeds blijft er een enorme kans over voor deze en nieuwe platformen, een platform dat niet alleen rapporteert maar echt invloed uitoefent op het gedrag. Een platform dat ons niet alleen informatie stuurt maar deze kan omzetten in een sterke invloed om ons gedrag daadwerkelijk te beïnvloeden. Dit mobiel moment in de zorg, zoals de actie van het pakken en bekijken van een telefoon voor een direct resultaat wordt genoemd, zou een grote invloed kunnen hebben in hoe we met gezondheidzorg omgaan en het verbeteren van ons gedrag en daarmee gezondheid.

Een voorbeeld van een mobiel moment in de zorg voor een patiënt met COPD; de patiënt krijgt een melding op zijn telefoon dat hij zin medicatie moet innemen, zijn wearable heeft dan al gedetecteerd dat er een te hoge concentratie pollen in de lucht zit. Misschien kunnen we zelfs nog een stapje verder, dat de concentratie nog laag genoeg is maar de combinatie van pollen in de lucht en weerbericht dit bepaald voordat de concentratie te hoog is. Of misschien krijgt de patiënt wel een bericht zodat hij zijn route aan kan passen en loopt via locaties met een lage pollen concentratie. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken, een leuke is ook het krijgen van een restaurant suggestie op basis van de hoeveelheid energie die je hebt gebruikt, of rekening houdt met de allergieën die je hebt.

Apps rondom fitheid, hoe vertaal je die naar patiënten?

We hebben natuurlijk al de Microsoft Band, Fitbit en Apple Watch en daarnaast nog een lading apps op onze telefoon. Maar deze apps en wearables worden voornamelijk gebruikt voor gezonde en fitte personen die deze devices en apps gebruiken om gezond en fit te blijven. De impact gaat pas echt gemaakt worden als deze devices of het platform waar ze aan verbonden zijn meer gebruik gaat maken van het Mobile Moment om het gedrag daadwerkelijk te beïnvloeden, en vooral bij patiënten die dit hard nodig hebben.

De strijd om de data van de patiënt is inmiddels in volle gang en wordt op alle niveaus, van ziekenhuis tot de patiënt zelf en alles daartussen, uitgevoerd. Bijna iedereen kent wel iemand uit de familie of vriendenkring die een chronische aandoening heeft, of dit nu diabetes, COPD of een hartaandoening is. Wat heeft de technologische vooruitgang en met name in de mobiele technologie voor deze patiënten gedaan? Een herinnering via een app dat je je medicijnen moet innemen? Of iets geavanceerder dat je ze op moet gaan halen bij de apotheek? Waarom liggen ze niet al thuis? Maar daar hebben we het in een andere blog nog wel over.

Er is een model opgesteld voor het veranderen van gedrag, drie elementen moeten hiervoor op het zelfde moment samenkomen; motivatie, gemak en trigger. Deze drie elementen komen uit het gedragsmodel van psycholoog B.J. Fogg (Standford). Onze mobiele telefoons kunnen ons helpden om deze drie elementen samen te laten komen en ons te motiveren een gezondere leefstijl te motiveren. Door herinneringen, berichten of andere triggers op het juiste moment te sturen kan een gezondere leefstijl worden afgedwongen. Een welkome suggestie op je telefoon voor het menu van het restaurant waar je net bent binnen gegaan, de suggestie gebaseerd op de hoeveelheid activiteit van die dag gecombineerd met een gepersonaliseerd advies in verband met de allergieën die je hebt of de voedingsstoffen die je nodig hebt.

Mobiele momenten inzetten ter preventie en de zorg van morgen.

We kunnen Mobile Moments nu al inzetten, met de technologie die we vandaag de dag al in onze handen hebben. Door de customer journey te analyseren kunnen we alle losse onderdelen in de juiste context plaatsen en er voor zorgen dat de onderdelen op het juiste moment plaatsvinden. De mogelijkheden zijn er al, de kansen liggen er, alleen de verbindingen moeten nog gebouwd worden.

Voorkomen is beter dan genezen, elke stap die we zetten om een mobiel moment in de zorg te benutten brengt ons dichter bij het voorkomen van serieuze gezondheidsrisico’s en dat kan al met de apparaten en software mogelijkheden die we nu al hebben.