Hoe ziet de digitale zorgwerkplek voor de moderne tandartsenpraktijk eruit en waar moet deze aan voldoen?

De mondzorg staat voor grote veranderingen. Kleine zelfstandige praktijken verdwijnen en worden overgenomen door ketens. Daarnaast zien we een aantal trends die het werk van de tandarts hebben veranderd. Deze ontwikkelingen stellen hoge eisen aan de digitale zorgwerkplek voor de moderne tandartsenpraktijk. We hebben de trends voor je op een rij gezet.

Grote praktijk of kleine praktijk?

Het is een tendens dat zelfstandige tandartsenpraktijken worden overgenomen door grote tandheelkundige ketens. Inmiddels zijn een paar grote ketens ontstaan die tandartsen ontzorgen. Zij nemen de complete bedrijfsvoering over. Als tandarts kun je al jouw aandacht hierdoor richten op de patiëntenzorg.
Op dit moment valt zo’n 5% van de tandartsenpraktijken onder een keten. Vind je dat weinig? Dat lijkt misschien zo maar deze praktijken zijn wel verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de patiënten.
De verwachting is dat dit percentage de komende jaren gaat stijgen. Dat komt omdat:

  • veel praktijk overnames worden verwacht de komende vijf jaar;
  • het grootste deel van de jonge, veelal vrouwelijke tandartsen, liever als ZZP’er aan de slag gaat.

De grootte van een praktijk is niet bepalend of er sprake is van een succesvolle praktijk. Kleine praktijken hebben het voordeel dat er minder overlegt hoeft te worden en over het algemeen is het contact met de patiënt persoonlijker.
Het voordeel van een grote praktijk of keten is de flexibiliteit. Hierdoor kan de praktijk ruimere openingstijden hanteren en is er ruimte voor nieuwe patiënten. Een ander voordeel is efficiënter werken en voordelig kunnen inkopen door schaalgrootte.

Trends in de tandartsenpraktijk

Grote tandheelkundige ketens hebben gezorgd voor een aantal trends die inmiddels ook bij zelfstandige praktijken zichtbaar zijn. Wat zien we in de moderne praktijk:

  • het meerstoelenconcept; De tandarts werkt samen met assistenten en mondhygiënisten tegelijk aan meerdere stoelen;
  • een digitale afspraken agenda;
  • een team in plaats van één assistente;
  • tv-schermen in de wachtkamer;
  • digitale röntgenapparatuur.

Deze trends stellen hoge eisen aan de digitale zorgwerkplek voor de moderne tandartsenpraktijk.

Moderne zorgwerkplek

Als moderne tandarts ben je steeds mobieler. Bijvoorbeeld wanneer je werkt met het meerstoelenconcept. Het is dan noodzakelijk dat je op meerdere plekken tegelijk bij de patiëntgegevens kunt. Een digitale zorgwerkplek voor de moderne tandartsenpraktijk moet aan veel eisen voldoen.
Een moderne zorgwerkplek is compleet browser-based. Dat betekent dat de werkplek volledig in de ‘Cloud’ werkt. Hierdoor hoeft de gebruiker niks te installeren of te updaten. De tandartsen, assistentes en mondhygiënisten kunnen op elke device en vanaf elke locatie werken met de regels en applicaties van de tandartsenpraktijk.
De toegang tot een browser-based zorgwerkplek is gebruiksvriendelijk. Zo kun je inloggen met een vingerafdruk, pincode en gezichtsherkenning. Eenmaal ingelogd hoef je niet meer voor iedere applicatie een nieuw wachtwoord in te vullen (Single-sign-on).
De browser-based zorgwerkplek biedt een veilige manier van thuiswerken; je voorkomt het risico dat er gewerkt wordt op een niet goed beveiligde werkplek.
Werken in teams betekent een groter verloop van personeel. Zeker wanneer een praktijk ruimere openingstijden kent. Dan zal meer gebruik gemaakt worden van tijdelijke krachten bijvoorbeeld ZZP’ers. Met een browser-based zorgwerkplek kun je met één handeling de toegang tot alle (zorg)applicaties ontzeggen zodra een medewerker uit dienst treedt.

Wil jij ook een moderne zorgwerkplek?

Een moderne digitale werkplek waarin je:

  • met één keer inloggen toegang hebt tot al je applicaties, documenten en e-mail;
  • op meerdere apparaten bij alle patiëntgegevens kunt;
  • eenvoudig toegang kunt regelen voor collega’s en tijdelijke krachten.

Floating Byte levert browser-based zorgwerkplekken onder de naam ZorgAnywhere. Binnen ZorgAnywhere integreren we Office 365 én Zorg InformatieSystemen. ZorgAnywhere werkt op elk apparaat met een internet browser. Daarmee krijg je toegang tot alles wat je dagelijks nodig hebt vanaf verschillende werkplekken.