Blij met je HIS?

Gelukkig mag ik me verheugen op een goede gezondheid en kom ik daarom – als patiënt althans – vrijwel nooit bij de huisarts. Maar toen ik er laatst was, mocht ik getuige zijn van grote paniek in de praktijk: de assistente had nietsvermoedend het knopje ‘update naar windows 10’ ingedrukt, en daar kon het Huisarts Informatie Systeem niet goed tegen. Dus stress alom; patiënten die belden voor een afspraak werd verzocht ’s middags even terug te bellen en in allerijl werd de service desk van de provider gebeld. Ondertussen behielpen artsen en assistenten zich zo goed en zo kwaad als het ging met lijstjes en papier en pen. Overigens tekenend voor de zorg dat niet de patiënt door de assistentes werd teruggebeld. In een beetje commerciële organisatie, waar je geen klantkans wilt missen, zou dat toch anders gaan…

Windows 10 is inmiddels al een kleine twee jaar op de markt en wordt actief en agressief door Microsoft gepusht. Toch vindt een groot aantal van de pakket-leveranciers in de zorg het nog niet nodig om deze versie te ondersteunen. Liever wacht men nog even, overigens geen idee waarop…

Een hoge klanttevredenheidsscore: een vertekend beeld over huisarts informatie systemen!

Daarom was ik oprecht verbaasd met recente onderzoek waaruit bleek dat het merendeel van de artsen ‘hun’ Huisartsen Informatie Systeem een ruime voldoende geeft. Een voldoende voor een pakket dat niet zomaar op een nieuwe ‘off the shelf’ pc geïnstalleerd kan worden, en dat veelal nog groene letters op een zwarte achtergrond toont. Oost-Duitse schermen noemde een oude directeur van mij dat, in 1996… Als arts, maar ook als patiënt zou ik eerlijk gezegd niet zo snel tevreden zijn. Als patiënt mis ik bijvoorbeeld de functie om online een afspraak te kunnen maken, of om via mijn DigiD mijn eigen gegevens in te zien. Om maar te zwijgen van het digitaal aan kunnen vragen van een herhaalrecept – daar moet nu voor gebeld worden – of een sms-je dat je de avond voor je afspraak vriendelijk herinnert aan het juiste tijdstip. Functies die we in e-commerce omgevingen als Coolblue of bol.com de normaalste zaak van de wereld zijn gaan vinden.

We zijn gewend aan moderne functies, behalve in de zorg-applicaties.

Als ik arts was, zou ik het fijn vinden om met mijn patiënten te kunnen chatten, of om intercollegiaal overleg in een afgeschermde omgeving vanuit mijn HIS te voeren, zodat het ook meteen goed is vastgelegd. En als ik ’s middags visites moet gaan afleggen, zou het dan niet handig zijn dat mijn HIS voor mij de beste route uitrekent en die alvast naar mijn TomTom of telefoon verstuurt?

Inmiddels zetten de IT-giganten als Google en Apple fors in op de cure en care markt, onder andere door allerlei wearable electronics te ontwikkelen die onze biometrics in de gaten houden. Ook onze nationale trots Philips wil hier een stevig deuntje meeblazen. Wellicht heb ik het gemist, maar in alle publiciteit hierover heb ik nooit gelezen dat een HIS leverancier proactief de samenwerking met deze spelers opzoekt en aanstuurt op  de integratie van al dat moois en nuttigs met hun systeem. Mij lijkt dat een huisarts pas tevreden mag zijn met zijn Huisarts Informatie Systeem als de leverancier hiervan voorop loopt en laat zien zijn systeem zo uit te willen bouwen, dat het mijn werk en het leven van mijn patiënten stukken makkelijker maakt. Tot die tijd is hooguit een mager zesje op zijn plaats.

Innovatieve ICT in de zorg

Daarom prijs ik me gelukkig te mogen werken bij een bedrijf waar we zowel vanuit de stand van de techniek als vanuit de behoefte van de zorgprofessional én zorgvrager moderne toepassingen willen ontwikkelen. Gezien het toch wat behoudende karakter van de sector niet altijd makkelijk, maar daarom des te uitdagender.